Music Player And Codec

Ada probs untuk cari music player yang menarik utk PC korang. Nak tahu cara camna nak enjoy lagu2 ngan MB yang rendah tapi quality tinggi? Meh aku ajar engkorang suma…..

Sekarang kite tengok PC kite ke, member kite ke.. banyak giler lagu2. tapi klu kite tgk betui2, music management tu ‘improper’ skit la.

First, camna nak pilih player yang perfect untuk setiap penggemar music. mula2, korang tgk dulu codec apa yang korang slalu pakai untuk dengar lagu. most kebanyakannya musti pilih mp3. ok, mp3 bagus sbb diterima ramai tp bukan yang paling bagus. Klu nak bandingkan, antara codec yang paling baik ialah samaada AATRAC dr sony, AAC dr DOLBY dan lain2 cam mp4, mp3PRO.

Untuk pengguna mp3 atau wma, best skali ialah Windows Media Player yang boleh download di microsoft.com, korang carila mane2 link yang berkaitan ngan media player tu. Amik version 10 sbb lagi best ngan interface dier, music store yang korang leh cari maklumat artis dll.

Kedua, winamp download kt www.winamp.com . Ni k gak tapi aku kureng recommend sbb dia ‘berat’ nak loading skit utk setengah PC. yang bestnye korang leh tgk music video free kat media library dia, rip CD jadi codec AAC (Ha, ni codec yg aku paling recommend). Masalah player music management dia ramai org kureng berkenan. klu aku bolehla 3 dr 5 bintang.

Pengguna rm codec (Untuk file realplayer) pun bagus. antara codec yang file yang paling kecik pernah aku jumpa. tp yg x best player dia je leh play file tu. Realplayer lak berat nak loading. Cara nak updated sopware tu mesti pki player tu gak. x leh nak patch dr internet. 2.5 dr 5 bintang.

iTunes my favourite player. da best in da world. ke first, player ni boleh management music korang automatik, bile bukak je sopware ni (berat gak sbnrnye) nampak full info lagu, artist (klu korang rajin kemaskini info pada lagu tu jela). Support iD-tag yang nampak kulit album DENGAN JELAS. 5 dr 5 bintang. try dulu, br puas hati. download kt apple.com/itunes. iTunes tu bukan shj player, converter, music store dan macam2 fungsi. leh play file movie MOV dgn codec H.264. gmbr clear giler. Saiz file pun rendah.

Sekarang, kite borak psl codec lak. Macam2 codec ada, mp3, wma, rm, AAC, ATTRAC, FLAC, wav dan macam2 lagi la aku nak cite. tp aku pun x pakai sume codec tu. kat sini aku nak buat perbanding di antara codec2 yang ada sekarang ni:-

1) mp3 = kelebihan diterima suma org, selalu pakai kat 128kb/s quality dia. (mende 128kb/s tu? nanti aku ajar). support suma mp3 player termasuk iPod, mp3 bwh RM200, handset pun leh, jadi ringtones lak tu.

2) wma = codec windows, kecik saiz, hanya utk windows dan macintosh pun leh tp kena download dulu media player tu. cam mp3 gak la.

3) rm = real player codec. kureng skit sambutan kt malaysia. kt jaki-online.net ada bg lagu dlm fail rm. x best sgt, tp saiz kecik.

4) AAC = codec dr DOLBY dgn kerjasama Sony dan Apple. quality lg power dr mp3. tp nak convert amik masa. iPod suitable. quality mp3 yg 128kb/s = AAC 96kb/s. maknenya lg jimat MB. Codec kedua plg bnyk orang pki kt dunia.

So nak convert lagu2 kpd codec2 kat atas, pegi kat www.poikosoft.com.
camna aku ckp td kan, 128kb/s maknanye setiap saat lagu tu makan 128kb. klu lagu tu 3 minit katakan, saiz file tu 128 x 60 x 3 = ?.

Tips untuk convert, check lagu tu dulu sblm convert. klu quality dia rendah, jgn convert kb/s lg tinggi. klu stereo, ikut. klu mono, jgn convert jd stereo.

so ade ape2 pertanyaan sile la bagi email kt tedy_die@yahoo.com aku bg info lagi. K slmt memilih player

Windows Media Player iTunes Poikosoft

One comment on “Music Player And Codec

  1. nuna says:

    hehehhe . thanks 4 the info

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s